Tradycyjne śląskie ciasto

Kołocz to tradycyjny wypiek ze Śląska, który towarzyszy mieszkańcom tego regionu od wielu lat na co dzień, jak również podczas ważnych okoliczności. Konsorcjum Producentów Kołacza Śląskiego zajmuje się polską i zagraniczną promocją tego wyrobu. Bierze udział w różnych festiwalach, wystawach, konkursach oraz targach prezentując kołocza szerszej publiczności. Stowarzyszenie funkcjonuje od 2007 roku. Między innymi, dzięki niemu w 2011 roku wypiek otrzymał status produktu regionalnego. Oznacza to, że tylko niektórzy piekarze i cukiernicy mają odpowiednie uprawnienia do wyrobu tego ciasta.

Kołocz

Kołocz to tradycyjne śląskie ciasto, które w tym regionie jest popularne od wielu lat. Jest obecne podczas różnych uroczystości, między innymi wesel. Wyrób powstaje ze specjalnego rozczynu ciasta, masy oraz posypki umiejscowionej na wierzchu. W ten sposób zyskuje delikatny, maślany aromat oraz swój słodki smak. Jego wyjątkowość została doceniona, ponieważ kołocz śląski zyskał status produktu regionalnego, który mogą wykonywać uprawnieni piekarze i cukiernicy. Konsorcjum Producentów Kołocza Śląskiego szeroko promuje ten wyrób wśród konsumentów polskich, ale również zagranicznych.

Dane firmowe "Konsorcjum Producentów Kołocza Śląskiego":

Powstańców Śląskich 25/6 | 45-086 Opole | woj.: opolskie | NIP: 754-305-69-71 | REGON: 161431360 | telefon: +48 500 367 730 | kolocz.info | kontaktkolocz.info

Oferta: Strona internetowa

Mapa dojazdu:

Otwarte w godzinach:

Poniedziałek08:00-16:00
Wtorek08:00-16:00
Środa08:00-16:00
Czwartek08:00-16:00
Piątek08:00-16:00
SobotaZamknięte
NiedzielaZamknięte

Media społecznościowe: